070 820 05 23

Interview met Autisme Praktisch: Hoe de dochter van Hélène haar leven verrijkt

“Mijn dochter met een verstandelijke beperking en autisme heeft mijn leven verrijkt”. Zo begint de kennismaking met Hélène Vrij.

Deze opmerkelijke opening, maar wel een hele mooie, is de start van een interessant gesprek over autisme in de praktijk. Hélène is onze samenwerkingspartner voor het geven van twee workshops over Autisme en Communicatie aan onze begeleiders en medewerkers. Wij vroegen ons af hoe zij gekomen is tot het starten van haar bedrijf ‘Autisme Praktisch’?

Dit begon bij de komst van haar jongste dochter. De eerste jaren van haar leven merkte Hélène nog niets van een vorm van een beperking. Ze was wel vrij ‘lui’ en kroop of tijgerde niet veel rond als jonge peuter, maar dat gaf geen reden om te denken aan een beperking. Maar rond de leeftijd van zes jaar, ging er toch een lampje branden bij Hélène en werd duidelijk dat haar dochter een verstandelijke beperking heeft. Daarna volgde een hele lange weg van 16 jaar, om een diagnose te krijgen voor autisme. Doordat het zo moeizaam ging, besloot Hélène om zichzelf te gaan verdiepen in de methodieken en studies naar verstandelijke beperkingen en de vormen van autisme die daar vaak ook bij horen. Zij volgde de ene na de andere opleiding en cursus over de diverse methodieken en onderzoeken die hiernaar zijn gedaan: Feuerstein methodiek, Martine Delfos, ‘Geef me de 5’ van Colette de Bruin, Brain Blocks, Matrix coaching, Autisme coaching bij Windesheim, IkLeerAnders etc. Het zijn er teveel om op te noemen. “Niet één methodiek is heilig, vertelt Hélène en daarom vind ik het zo boeiend om zoveel mogelijk kennis op te doen om vanuit al deze methodieken een individuele aanpak te stellen.” Tijdens het interview legde Hélène aan de hand van de Brain Blocks methode uit hoe het hoofd werkt van iemand met autisme. Alle kleuren liggen letterlijk door elkaar. Ook laat zij zien hoe de informatie binnenkomt bij iemand met autisme. Deze ‘blokken’ gebruikt zij tijdens haar begeleiding met klanten, ouders en begeleiders om inzicht te krijgen hoe iemand met autisme omgaat met communicatie. Overigens werkt dit bij iedereen om aan de hand van de blokken te verwoorden wat er in ieders hoofd omgaat: van kind tot volwassene.

Kennis in eigen praktijk
Ondertussen was Hélène zelf een expert geworden en besloot ze haar eigen bedrijf: ‘Autisme Praktisch’ op te zetten. Dit deed zij naast alle studies die ze bleef volgen (en nog steeds!), naast haar baan van 20 uur als HR-consultant bij Patijnenburg (werkbedrijf voor mensen met een beperking) en als jobcoach bij het UWV! Zij helpt mensen op individuele basis in haar praktijk en geeft ook trainingen, workshops en presentaties in groepsvorm bijvoorbeeld voor ouders, zorgorganisaties of voor begeleiders, zoals die van Levin. In januari en februari verzorgde Hélène twee workshops over Autisme en Communicatie voor onze medewerkers. Zij konden naast alle kennisoverdracht vanuit Hélène ook een eigen praktijkvoorbeeld inbrengen die besproken werd. Bij Levin hanteren wij ook niet één methodiek, maar ‘pakken’ wij in onze begeleiding van de verschillende methodieken iets mee, dat past bij de klant. Alle medewerkers vonden de workshop leerzaam en interessant. Met een frisse blik keerden zij terug naar de ‘werkvloer’.

Twee reacties van onze medewerkers over deze workshop:
Maurice Huijser van wooninitiatief De Hoogt: ‘Een prettige opfrisser en een goede start om hier in ons teamoverleg dieper op in te gaan’.

Miriam Reuselaars, moeder van een klant en logeerbegeleider: ‘Daar wij zelf een autistisch kind hebben, herkende ik de technieken. Toch was het fijn om weer eens herhaling en bevestiging te krijgen dat je het nog steeds goed doet. De “GeefMeDe5”-theorie pas ik al heel lang toe. Thuis, op mijn werk maar ook daar buiten. Eigenlijk werkt deze techniek overal en is heel duidelijk’.

Meer informatie over Hélène Vrij en haar bedrijf ‘Autisme Praktisch’ kun je vinden op www.autismepraktisch.nl.