070 820 05 23

De Hoogt: zelfstandig wonen met elkaar

Bij wooninitiatief De Hoogt wonen 18 volwassenen zelfstandig in hun eigen appartement. Wel komen ze allemaal samen in de gemeenschappelijke woon- en eetkamer. Zij eten meestal samen met elkaar, kijken televisie of werken in de tuin. Overdag gaan veel bewoners naar een dagbesteding.

Wooninitiatief De Hoogt ligt in de rustige wijk van Houtwijk in Den Haag. Midden in de wijk, de winkels en openbaar vervoer om de hoek. De bewoners wonen al meer dan 20 jaar samen maar ieder in een eigen appartement. Een vast team van betrokken begeleiders helpt hen bij de dagelijkse structuur. Twee keer per jaar gaan zij, onder begeleiding, met zijn allen op vakantie.

Bij wooninitiatief De Hoogt wonen 18 mensen in de leeftijd van 26-75 jaar zelfstandig in hun eigen appartement. Overdag gaan zij naar hun werk of dagbesteding. Wel komen zij graag samen in de gemeenschappelijke woon- en eetkamer. Zij doen een spelletje met elkaar, eten samen of kijken tv. Samen houden zij de tuin bij. De ouders of familie zijn nauw betrokken bij hun leven en hebben een eigen vereniging opgezet. Elk appartement heeft twee persoonlijke leefruimten per bewoner. De ruimte bestaat uit een eigen slaapkamer, woonkamer, badkamer en keukenblokje in de zitkamer. Hierdoor worden de bewoners nog meer in staat gesteld zo zelfstandig mogelijk te leven. In het appartementencomplex wonen ook twee bewoners in een compleet appartement. Beneden in het complex is er een ruime gezamenlijke eetkamer met keuken die grenst aan een grote tuin. Daarnaast is er een aparte tv kamer. Elke donderdag worden er dagbestedingsactiviteiten op de locatie georganiseerd. De Hoogt heeft ook een eigen website. Kijkje nemen bij De Hoogt? Klik hier voor een rondleiding gegeven door één van de bewoners.

De ouders of familie zijn nauw betrokken bij het leven van de bewoners en hebben een eigen vereniging opgezet. John Koster, één van de ouders, zet zich 40 uur per week in en regelt heel veel zaken:

 

In nauw contact met de wooncoördinator en de begeleiding zorgen we dat het elke dag weer een gezellig thuiskomen is.

John: “Ik houd me eigenlijk bezig met alles in en rondom het huis. Ik zorg dat iedereen het fijn heeft, heb contact met de woningbouwvereniging en verzorg de administratie- en belastingzaken voor ouders die dit niet kunnen. In nauw contact met de wooncoördinator en de begeleiding zorgen we dat het elke dag weer een gezellig thuiskomen is voor de bewoners na hun dagbesteding”.