070 820 05 23

Paul Steenbergenlaan: wonen midden in de wijk

Midden in de Haagse woonwijk ‘Wateringse Veld’ wonen dertien mensen, van 18-30 jaar en één bewoner van 45 jaar, met verschillende beperkingen samen. Zij hebben een (licht) verstandelijke beperking of een vorm van autisme. Een aantal bewoners hebben het syndroom van Down.

Dit wooninitiatief is opgezet door onszelf en ligt in een gewone woonwijk. Van buitenaf zie je niet dat dit een geschakeld wooninitiatief is. De bewoners kenden elkaar van te voren niet, maar ondertussen wonen ze alweer vijf jaar zelfstandig maar toch samen. Ze ondernemen met elkaar leuke dingen zoals een dagje dierentuin of bioscoop.

De bewoners hebben een eigen appartement met badkamer of een kamer met een gedeelde badkamer. Enkele bewoners hebben een eigen keuken en koken zelf. Anderen willen graag gezellig met elkaar eten in de gezamenlijke woonkamer. De bewoners zijn over het algemeen vrij zelfstandig en leren dit ook van onze begeleiders. Elke bewoner heeft zijn eigen leerdoelen. De begeleiding is 24 uur per dag aanwezig (met een slaapdienst). De meewerkend coördinator maakt de roosters, stuurt de begeleiding aan maar ‘draait’ ook mee in het rooster zodat er betrokkenheid blijft bij elke bewoner. Overdag gaan de meeste bewoners naar hun dagbesteding. Er wordt gezamenlijk boodschappen gedaan, gesport in de buurt of andere activiteiten samen ondernomen. Soms spreken de bewoners onderling af en soms gaat er een begeleider mee. Elke bewoner krijgt individuele begeleiding bij hen ‘thuis’. Voor de een is dit één keer per week en de ander heeft behoefte om eens per maand met zijn persoonlijke begeleider te praten over zaken die hem of haar bezig houden.

Er is een kamer beschikbaar: klik hier om de flyer te lezen.

 

 

Anne, woonbegeleider: 'Ik begon bij dit wooninitiatief direct bij de start. Zo kwam ik niet terecht in een vastgeroest team maar waren alle collega’s en de bewoners nieuw.

Ook hebben we nauw contact met de ouders. Het is best spannend voor ouders om hun kind uit huis te laten wonen. In het begin betrokken wij als team hen er ook regelmatig bij. Zij aten vaak mee of enkele ouders kwamen een nachtje logeren. Als begeleider zorg ik graag voor een huiselijke sfeer, ben ik een klankbord voor de bewoners en help ik hen bij het zoeken naar mogelijkheden voor hun ontwikkeling in bijvoorbeeld het zoeken naar werk of een dagbesteding. Twee bewoners begeleid ik individueel. Hierbij probeer ik ze vooral zelf te laten doen wat ze al kunnen en help ik hen bij nieuwe ontwikkelingen. Het is zo mooi om te zien hoe ver onze bewoners nu zijn na een jaar zelfstandig te wonen. In kleine stapjes hebben we dit voor elkaar gekregen. Ik ben best trots op ze!”.