070 820 05 23

Wooninitiatief DOL-FIJN: Een gloednieuw (t)huis

De ‘Stichting Dol-Fijn’ is een initiatief van de ouders van acht (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking en ASS, met het doel een thuis te creëren waar hun kinderen onder begeleiding samen kunnen leven.

In samenwerking met de gemeente Bloemendaal en de woningbouwcorporatie Pré-Wonen zijn er 8 appartementen gebouwd voor jongvolwassenen met een beperking. De eerste paal werd in 2017 gezet. Op 17 oktober 2018 ontvingen de bewoners de sleutel van hun eigen appartement. Vanaf 1 januari 2019 begeleidt het nieuwe team van Levin de bewoners bij het wonen op jezelf.

De ouders van de bewoners zijn samen jaren bezig geweest om een eigen woonplek voor hun kinderen te realiseren maar met zorg op de locatie. Met Levin besprak Woongroep Dol-Fijn, zoals zij zich ondertussen noemden, hoe de zorg en begeleiding kon worden georganiseerd. Nadat deze puzzel was gemaakt, maakten de acht toekomstige bewoners alvast kennis met elkaar d.m.v. leuke activiteiten die onze begeleiding organiseerde. De toekomstige bewoners gingen samen bowlen, uit eten, picknicken, etc. Op deze manier was het ‘ijs al snel gebroken’.  In oktober 2018 ontvingen zij de sleutel van hun appartement. Ook Levin ontving de sleutel van de gemeenschappelijke ruimtes en slaapruimte. Na een aantal maanden van behangen, verven en inrichten zit iedereen lekker op zijn plek. Het team van begeleiders, gastvrouw een coördinator, de bewoners en ook de ouders. Het team begeleiders ondersteunt de bewoners bij het zelfstandig wonen. Zij helpen hen bij het opstaan, op tijd naar het werk gaan, boodschappen doen, samen gezellig koken en eten en andere activiteiten. Er is altijd een begeleider tijdens de nacht beschikbaar. In de overige 23 appartementen van het pand wonen senioren. Het is de bedoeling dat we in de toekomst gaan zorgen voor gezamenlijke activiteiten.

Lees hier het artikel over het ‘eerste paalmoment’ in  het Haarlems Dagblad en lees hier een artikel over de bouw van het appartementencomplex van 26 maart 2018. Op deze website kun je in beeld horen en zien hoe dit wooninitiatief is ontstaan, wat erbij komt kijken en hoe één van de bewoners ernaar uit kijkt op zichzelf te gaan wonen. Nog meer lezen over Stichting Dol-Fijn? Dat kan op de website van Stichting Dol-Fijn.

De manier waarop we met Levin hebben kunnen brainstormen waardeerden wij enorm.

"Wij waren als groep ouders op zoek naar een zorgbedrijf dat ons kon helpen om een nieuw wooninitiatief op te zetten voor onze kinderen. We kregen een rondleiding op twee bestaande wooninitiatieven en de begeleiders vertelden open en enthousiast over hun werk. Ook belangrijk was om een goed inzicht in de zorgkosten te krijgen. Levin heeft ons begeleid tijdens gesprekken met de woningbouwvereniging. Je merkt dat Levin ervaring heeft en ‘de klappen van de zweep’ kent. De aanpak van Levin heeft ons veel vertrouwen gegeven om een mooi thuis te maken voor onze kinderen.”

In mijn eigen buurtje op mijzelf wonen

Mijn naam is Cha. Ik woon al mijn hele leven in Overveen en ik ben erg blij dat ik nu in mijn eigen buurtje woon in een eigen appartement maar toch niet te ver van mijn ouders.